Minna Anttila

Ainolankatu 4, 94200 Kemi Finland
puh:041 4650877
tel +358 414650877,
kennelnanasilk@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:71678 kpl

Zazun plasmasytooma

Zazulla todettiin suussa patti ikenessä joulukuussa -12, se huomattiin hammaskiven poiston yhteydessä ja meidän eläinlääkärimme suositteli käyttämään tarkemmissa tutkimuksissa Oulussa.

Zazun kasvaimesta otettiin koepala jossa diagnoosi varmistui plasmasytoomaksi, jota osasin jo pelätä valmiiksi kun olinhan jo tutkinut netistä kaikki mitä koirien suussa olevia sairauksia ja kasvaimia löytyy. Tiesin jo kuvien perusteella että tästä kasvaintyypistä on tässäkin tapauksessa kyse.

Löysin netistä aivan ihanan ihmisen jolla omalla koiralla oli todettu tämä sairaus ja hänen koiransa oli saanut sytostaatti ja kortisoni hoitoa ja hoito oli tehonnut. Isot halaukset ja kiitokset Maarit Takalalle  kaikesta avusta ja neuvoista.

 Keskustelinkin eläinlääkärin kanssa että haluan Zazullekkin kokeilla tätä hoitoa.

Tässä ohessa diagnoosi :

Zazun plasmasytooman hoito:

Ensisijainen plasmasytooman hoitosuositus on kirurginen poisto. Zazun kasvaimen poisto edellyttää oikean alaleluan etuosan poistoa sillä muutos sijaitsee kulmahampaan ikenessä.

Lääkityshoitona käytetään melfalaani- prednisoni yhdistelmää. Noin puolet vastaavat hoitoon.

Eli Zazun kanssa aloitettiin lääkitys ja verikokeissa käytiin joka viikko Oulussa . Vaikenta Zazun sairaudessa oli se kun se piti eristää hoitojen ajaksi muista koirista ja ulkoilutuksetkin hoidetiin eri puolella taloa. Miehen kanssa vuoroteltiin nukkumista sen kanssa ettei tarvitse olla niin paljon yksin ja palloleikit ulkona oli sellaisia hetkiä joista se nautti tosi paljon. Lenkeille kun sitä ei saanut viedä hoitojen aikana.


Hoitoja jatkettiin noin 3 kk mutta vastetta ei tullut ja hoidot lopetettiin, Zazun veri arvot kuitenkin pysyivät hyvänä koko ajan ja se voi muutenkin tosi hyvin , lukuun ottamatta kortisonin aiheuttamaa juomista ja sen seurauksena sen pidätyskyky oli jonkin aikaa melko heikko. Se oli oma leikkisä itsensä. Turkki leikattiin lyhyeksi jotta sen pitäminen puhtaana oli helpompaa ja se oli mukavampi ottaa viereen.

Päätin että Zazu saa elää niin täysipainoista elämää kun se vaan pystyy ja sitten tehdään päätöksiä jos kasvain laajenee tai oireita tulee jotka vaikuttavat sen vointiin.

Vajaa vuosi hoitojen loppumisen jälkeen huomattiin että kasvain alkoi pienentyä ja sitten se kuihtui kokonaan pois. Nyt seuraan sitä aina jännityksellä että kasvaako se takaisin vai voitettiinko me taistelu sitä vastaan.

Oulussa Zazua hoiti aivan ihana eläinlääkäri Anne Karttimo-Mäkynen jolle isot halaukset ja kiitokset Zazun hoidosta, tulimme aika tutuiksi kun joka viikko nähtiin :)

Tässä alhaalla on kuvia siitä ajasta kun kasvain muutti välillä muotoaan. 

Kuvateksti

Kuvateksti

Kuvateksti